A- A+
 
     
     

koken met gevoel

koken, een bezigheid waar jong en oud op een ontspannende manier vaak van kunnen genieten. Omdat koken niet voor iedereen zo eenvoudig is, is koken met gevoel geschikt voor mensen met een visuele handicap. Het biedt de mogelijkheid om op een spontane manier zelf te gaan koken. Het draagt bij aan een stuk zelfstandigheid. Het kookboek bevat specifieke eigenschappen die voor blinden en slechtzienden van essentieel belang zijn. De combinatie van braille en grootletterschrift zet aan tot samen koken met vrienden en familieleden. De kooktips zijn afkomstig van het Loo Erf, een revalidatie instelling in Apeldoorn. De plastic uitneembare pagina's zijn water- en vuilafstotend. Zes pagina’s zijn voorzien van wrijf- en geurvlakken. De hoofdstukindeling is tabsgewijs en de recepten zijn geordend van eenvoudig tot uitdagend. Tevens is er een luisterversie toegevoegd, ontwikkeld in samenwerking met Dedicon, de specialist in het maken van aantrekkelijke alternatieve leesvormen. De teksten van de recepten zijn aangepast naar non-visueel koken.

Het kookboek is een initiatief van Judith Eurlings die dit in 2001 bedacht als eindexamenproject voor de Design Academy Eindhoven. De doelgroep heeft destijds een diepe indruk op de grafisch ontwerpster gemaakt. In de tussentijd is zij haar eigen reclameburo opgestart; onder de naam Query Design. Het daadwerkelijk realiseren van haar kookboek voor blinden en slechtzienden heeft zij in 2006 weer opgepakt en in 2007 gerealiseerd. Koken zonder te zien betekent koken op de tast, reuk en gehoor. Ontwerpen voor deze doelgroep vraagt om gebruik van aangepast schrift, logische indelingen zonder de esthetiek te verliezen. De inzet van druktechnieken is een kwestie van nieuwe en reeds begane paden verbinden. Door de innovatieve handelswijze en de maatschappelijke insteek van het project won koken met gevoel in 2006 de Rabobank Herman Wijffels Innovatieprijs, aanmoedigingsprijs.

koken met gevoel is ondergebracht in stichting kidslive foundation en wordt uitgegeven door uitgeverij Educos. Bekijk de film over
bakken met gevoelBekijk de TEDx talk over koken en bakken met gevoel